Nem skattejagt for børn
Hvis man bare én gang har set de store smil, der breder sig på børns ansigter, når en skattejagt bliver annonceret, så ved man, at det er tiden og besværet værd at arrangere den. Børn elsker eventyr – at opdage nye ting, udforske og løse opgaver – og bliver man lidt snavset undervejs, så er det bare ekstra sjovt!
Skattejagt er en oplagt aktivitet til børnefødselsdage eller ekskursioner og vil med sikkerhed være med til at gøre dagen endnu sjovere.
Her får du en nem guide til at planlægge og arrangere skattejagter for børn. Husk også at downloade vores spor-skabeloner til skattejagter! De vil være med til at gøre din skattejagt til noget helt særligt.
Step-by-step guide fyldt med sjove idéer til skattejagten
1. Vælg et sted til din skattejagt for børn
Inden du begynder at planlægge spor, poster og præmier til skattejagten, skal du have overblik over hvor mange børn, der skal være med, og hvor gamle de er. Det gør det nemmere at vælge et sted til skattejagten. Her er et par idéer:
Hjemme. Helt enkle skattejagter til mindre børn kan sagtens foregå hjemme. En indendørs skattejagt redder en kedelig regnvejrsdag og er en perfekt aktivitet til en børnefødselsdag for mindre børn.
I haver eller parker. Det fungerer godt med større grupper af børn, som enten gennemfører skattejagten sammen eller i hold. Lav et naturtema, gå på jagt efter påskeæg eller lad jagten være en sjov aktivitet i forbindelse med en fødselsdag.
På museer og gallerier. Det er fantastiske steder til skattejagter for børn over seks år. Mange museer og gallerier har allerede organiserede ruter eller skattejagter for børn, så husk at tjekke det på forhånd.
I nabolaget. En skattejagt er en fin måde at opleve ens lokalområde på. Læg spor ud eller giv børnene et kort, du kan også bruge lokale vartegn som referencepunkter. Du skal bare være helt sikker på, at alle børnene kender færdselsreglerne, og at der er foretaget de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger, inden du sender børnene afsted.
2. Vælg et tema for skattejagten:
Hvis du skal arrangere en skattejagt til en fødselsdag, kan det være sjovt at have samme tema for både fødselsdag og skattejagt. Et klassisk tema for en skattejagt er selvfølgelig et pirattema, men du kan tilpasse en skattejagt til et hvilket som helst tema. Her er et par idéer:
Giv hvert hold et skattekort, hvor posterne er løst markeret (Nr. 1: Soveværelset, nr. 2: Køkkenet osv.). På hver post vil de kunne finde flere spor til den følgende post. Hvis f.eks. kortet viser et værelse, et hjørne af en park eller af et museum, så kan sporet være: "Jeg er blå, jeg rund og har vand indeni" = en vase. Holdene kæmper om at nå først frem til målet, og præmien kan være chokoladeguldmønter eller halskæder af slik.
·Tyveri. En anden idé til skattejagten er, at en tyv er brudt ind i et pengeskab og har stjålet værdifulde smykker! Præmien kan være en pose blandet slik – vælg slik, der ligner ædelsten for at gøre det mere realistisk. Børnene skal finde spor, så de kan opklare tyveriet og finde ud af, hvor tyven har gemt tyvekosterne.
Rumvæsener. En gruppe rumvæsener er landet på jorden og har efterladt sære objekter forskellige steder. Deltagerne skal finde dem alle for at regne ud, hvor rumskibet – og hovedpræmien – befinder sig.
Gamle ægyptere. Udforsk faraoernes skjulte skatte ved at finde "gamle" skriftruller og tyde hieroglyffer. En kombination af søde sager og smykker, lavet af sølvfolie eller guldpapir, kan være fine præmier.
Et magisk kongerige. Målet for denne type skattejagt kan være at samle fortryllede talismaner (puslespilsbrikker), som, når de bliver sat sammen, vil føre deltagerne til en magisk præmie! Du kan eventuelt bruge en hullemaskine til at lave huller i brikkerne, så de kan trækkes på en halskæde, som børnene får med hjem.
Sportstema. Børnene arbejder i hold og bruger deres fodboldevner og viden om spillet undervejs. Små sportslige udfordringer gør skattejagten helt unik. Du kan eksempelvis lave en forhindringsbane, men posterne i skattejagten kan også bestå af opgaver som at score et mål, lave et hovedstød, eller vise at man kan drible. Slut skattejagten af med en stor fodboldkamp.
Destination Ukendt. I denne version af den klassiske skattejagt, ved deltagerne ikke, hvor de skal hen, men får forskellige "åbne" instrukser (f.eks. "Gå ned for enden af vejen og drej til højre"), der fører dem til et spændende sted – det kan være en picnic, et konditori, en isbod eller lignende, hvor de bliver belønnet for deres anstrengelser.
3. Beslut, hvor du vil gemme skatten, og arbejd baglæns
Alle børn kan lide at vinde, så sørg for at have mindre præmier parat til dem, der bliver nr. 2, 3 osv. Eller gør hovedpræmien så stor, at den kan deles af hele gruppen. Beslut, hvor du vil gemme skatten, og design så dine spor, så de leder væk fra stedet – det er nemmere at planlægge baglæns. Sørg også for at lave en drejebog, så du har skrevet ned, hvor alle dine spor og poster er gemt.
4. Lav sporene til skattejagten
Mangler du inspiration til spor eller poster i skattejagten?
Bio-tex har lavet en række spor-skabeloner til skattejagter, som du kan bruge – du skal bare printe dem ud og udfylde dem. Når du skal lave dine spor, så husk at børn hurtigt bliver trætte, hvis det er for svært. Sporene behøver derfor ikke være så komplicerede.
Kan alle børnene ikke læse, så brug billeder. Og har de lige lært at læse, så brug enkle ord – et ord som "Køleskab" kan være en rigelig udfordring. Skal skattejagten være endnu mere lærerig, så kan sporene være bogstaver på en snor fordelt i hele huset, som fortæller, hvor præmien er gemt. Større børn kan godt lide at løse gåder eller rim.
F.eks.: Hvis jeg havde tre ben, var jeg væltet. Jeg er der, hvor du spiser morgenmad. Jeg er et…. (= bord). Hvis du laver en skattejagt med et tema, så sørg for, at dine spor og poster følger stilen. Hvis du f.eks. laver en eventyrskattejagt, kan et spor være skrevet på et spejl i stil med: Din rejse er kun lige begyndt, præmien er langt væk. En ond stedmor kiggede på mig, men så Snehvide i stedet!
Du kan vælge at dele sporene ud på et stykke papir eller lave skattekort i stedet, men husk, at det skal passe til børnenes alder. Jo mere detaljeret, du lavet et skattekort, jo mere forvirrende kan det være for et mindre barn. Hvorimod et større børn vil tage det som en udfordring og glæde sig til at afsløre mysteriet stykke for stykke.
Sjove gåder til skattejagt
Mange børn synes, det er sjovt at løse gåder. På en af posterne i skattejagten er det derfor oplagt at have en gåde, som børnene skal løse for at få svar på, hvor den næste post gemmer sig. Nedenfor kan du få inspiration til gåder, der er gode til en skattejagt for børn. Forslag til gåder:
Hvad er det, som du kun kan se som et billede, men alle andre kan se i virkeligheden? Svar: Dit ansigt
Hvor langt kan man gå ind i en skov? Svar: Ind til midten, så begynder man at gå ud igen.
Hvem er det der dør, når solen skinner på ham? Svar: En snemand
På hvilken vej kører der ingen biler på? Svar: Mælkevejen
5. Det sidste tjek inden skattejagten går i gang
Før skattejagten går i gang, skal du dobbelttjekke at alle spor (eller aktiviteter) er, hvor de skal være, i den rigtige rækkefølge. Sørg for, at skattejagten ikke varer for længe – du kan fjerne nogle spor/poster, hvis du er i tvivl. Og husk altid, at skattejagten skal være under opsyn af voksne, så ingen farer vild.